Inleiding

Een wit vlak dat is ingedeeld in gekleurde vierkanten en lijnen: in een huisje bij Laren experimenteert Mondriaan met een nieuwe schilderstijl. Deze ogenschijnlijk simpele compositie krijgt internationale allure.

Met beeldende kunst laat Nederland zich graag aan het buitenland zien. De avant-garde beweging De Stijl geniet bijvoorbeeld een zekere nationale trots. Nederlandse kunstenaars varen mee op de bekendheid van deze stijl. De strakke, simpele vormen zien we nog steeds terug in de Nederlandse architectuur en in het beroemde Dutch Design. En de schilderijen van Hollandse meesters tonen nog altijd het typisch Nederlandse landschap en de zeventiende-eeuwse burgercultuur.

Een ander terrein waarop Nederland zich in het buitenland manifesteert is de sport. Nederlandse ‘uitvindingen’ hebben verschillende sporten voorgoed veranderd. Denk aan het totaalvoetbal. Rinus Michels past deze speelstijl, waarbij spelers voortdurend van positie wisselen, voor het eerst begin jaren zeventig toe bij Ajax. De club wordt er drie keer achter elkaar Europees kampioen mee. Mede door de internationale carrière van Michels en voormalig Ajaxspeler Johan Cruijff nemen andere Europese voetbalclubs deze speelstijl over.

Dus hoewel cultuur en sport vaak bij uitstek als nationale verschijnselen worden gezien, reiken de professionele netwerken verder dan de landsgrenzen. Ze brengen mensen op internationaal niveau samen: als kunstenaar, topsporter en supporter.